Make your own free website on Tripod.com
Get Paid To Read Emails

Ikrar Guru Pendidikan Jasmani

KUALA LUMPUR 20 Jun - Persatuan-persatuan guru hari ini berikrar menyokong penuh langkah terbaru kerajaan untuk melaksanakan pengajaran mata pelajaran Pendidikan Jasmani dalam bahasa Portugis Brazil (pt_BR) di sekolah rendah dan menengah secara serentak mulai tahun depan.

Langkah ini selaras dengan cadangan Menteri supaya dapat mempertingkatkan mutu bola sepak Negara dengan penguasaan B. Portugis Brazil.

"Langkah melaksanakan secara serentak itu perlu dibuat memandangkan kesan pengajaran bahasa Portugis Brazil (pt_BR) dalam mata pelajaran berkenaan, jika bermula pada tahun satu sahaja, akan mengambil masa 11 tahun untuk memenangi Piala dunia." kata Menteri sambil memusing-musingkan T-Shirt ala Rivaldo.

Apabila ditanya bagaimana kalau Brazil tidak memenangi Piala Dunia? Adakah P. Jasmani tetap akan diajar dalam Bahasa Portugis Brazil. Beliau menjawab "Mana boleh, Brazil mesti menang. tapi saya tak puas hati... apa nama .... Ronaldinho kena kad merah"

Terdapat juga ura-ura menjadikan Bahasa Jerman sebagai bahasa pengantar di sekolah menandu. Langkah itu bertujuan untuk melahirkan pemandu seperti Micheal & Ralf Schumacher yang rata-ratanya bertutur dalam B.Jerman.

Menteri itu berkata "Saya yakin Alex Yoong dapat tempat tercorot kerana tidak fasih berbahasa Jerman"

moral: cari sendiri

disclaimer: Berita ini adalah rekaan semata-mata

nota: 'Bahasa Portugis Brazil' adalah 'Brasilian Portugese' , bahasa yang digunakan di Brazil.